??????

 

"Теснопътна Железница Стара Планина" представя...

 

Красноярската детска железница, - уникално съоръжение градено от децата, - за децата на Русия.

 

 

Въведение и подвижен състав

Залових се да пиша материала, някак на шега. Без особена подготовка как точно ще формулирам всичко което ми е известно пък и нещата които тепърва ще науча, използвайки популярните източници. Тук е момента да кажа, че това фото-пътешествие в Красноярск стана възможно благодарение на изключителните снимки на един наш приятел от offroad-bulgaria.com - Sibirski, - който направи възможно всичко това. Тук е момента и да изкажа благодарностите си от името на целия екип към него.

Годината е 1936. Учениците от фабрично-заводското училище (ФЗУ) към завода за ремонт на парни локомотиви в Красноярск, с помоща на преподавателите си създават уникален парен локомотив. Той е построен, като за прототип е използван стандартния С(У), но е намален пропорционално 5 пъти. Теглото на машината е 1.5 тона. Той служи вярно и неотменно в периода от 1936 до 1961 г. Даже и доста серийни образци не могат да се похвалят със служба от 25 години, но машината става гръбнака на движението по железницата. Така се появява Красноярската детска железница. Тя е първата железница в Русия. Локомотивът е разполагал със собствено "депо", и обръщателно колело преди него. Взимането на вагоните е ставало посредством маневри в изтеглителна на гара "Первомайская".

забeлежка. Първоначално двете гари по трасето са се казвали "Первомайская" и "Счастливое детство". По-късно променят имената им съответно на "Юбилейная" и "Тупиковую".

Търсейки повече материали и снимки попаднах на един изключителен сайт-фотогалерия, намиращ се на адрес:

Фтогалерия "Красноярская детская ЖД"

естествено материалите в него имат авторски права и не можем да ги разположим тук, но представляват прекрасни снимки от историческия период на железницата.

В днешни дни парната машина С(У)е възстановена и запазена за бъдещите поколения в специален плексигласов павилион.

Общ вид Су-00-01, фотография: sibirski

Заводска табела на локомотива, фотография: sibirski

Поглед от тендера към кабината. Младите машинисти са стояли върху тендера и въглищата по време на движение. фотография: sibirski

 

Междурелсия и периоди на развитие

Първи период: Междурелсовото разстояние в първоначалния си период (1936-1961) е 305 мм. Дълго време общата дължина е 816 м. с един път. Вероятно поради изтичане на периода на безопасност на котела, машината е угасена и железницата претърпява сериозна реконструкция.

Следвоенен период: През 1961 на базата на междурелсието използвано в Кузбаските мини, железницата бива реконструирана на 508 мм. Заменят парната машина с бензинови мотовоз-локомотиви, първият от които се казва "Юность", базиран на двигател и силова част от автомобил Москвич 401, което е и друга причина за увеличението на междурелсието, - двигателят е имал нужда от повече пространство в машинното отделение и съответно по-широка рама и купе. "Юность" е в редовна експлоатация близо 5 години.

Локомотив "Юность" разположен на отделно релсово звено, фотография: sibirski

Локомотив "Юность" разположен на отделно релсово звено, фотография: sibirski

 

В замяна на "Юность" в експлоатация влизат два еднотипни мотовоза, - "Мечта" и "Юбилейный", които носят външния облик и стила на електричката ЭР 9. а тяговата им част е взаимствана от Москвич 412.

Съдейки по фотоса, някой от двата мотовоза все още е в експлоатация. фотография: sibirski

Поглед към кабината и управлението на локомотива. фотография: sibirski

Машинно отделение. фотография: sibirski

Окачване. фотография: sibirski

 

Красноярската детска железница в днешни дни

Детската железница е структурно подразделение на РЖД (Российские железные дороги). В 2007 г. За година през нея преминават близо 30000-40000 пътници, - предимно деца. Освен атракционната си роля, железницата изпълнява и подготвителна функция за бъдещ локомотивен персонал, като за периода и на съществуване от 70 години през нея преминават обучение близо 7000 випускници, - бъдещи машинисти и железопътен персонал. Сега железницата има нов и модерен облик. На базата на купето и агрегатите на Toyota е направен и новият локомотив на железницата.

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

 

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

фотография: sibirski

Заключение

Детската железница в Красноярск е една прекрасна историческа железница, която е оставила много спомени в сърцата на малките си приятели от много поколения. Това наследство трябва да се съхранява и пази, защото то е направено в името на децата, - от деца. Ще се стараем да разширяваме настоящата статия с нови материали, стига да срещнем разбиране и сътрудничество.

автор: Георги Такев

Адрес за кореспонденция със железницата:

Красноярск, ул. Карла Маркса, 153. тел. (391) 259-43-31, Россия

Използвани материали, wikipedia, фотографии sibirski, други източници в интеренет.

 

 

Теснопътна железница "Стара Планина" (ТЖСП). Всички права запазени. Digital Railroading Ltd.