??????

 

21 Април 2012

Сезон 2012 приоритети.

С настъпването на пролетта, започват и плановете по организацията на железницата. Последните две години бяха лишени от сериозен напредък. От една страна липсата на необходими материали за изграждане на железния път, от друга малкото посветено време. Радостното е че за момента намерихме 15 метра 600 мм рудничен път, които ще бъдат положени на мястото на съществуващия тръбен път. За жалост обаче този път трябва да бъде заваряван, защото е на много малко парчета. Издирването на релсов път продължава, като основните приоритети ще си останат в инфраструктурата.

31 Август 2011

Капитален ремонт на 01.01 500 и подготовка за есенно-зимна експлоатация. Изграждане на кош на смесен вагон JC4 в зависимост от експлоатационните необходимости.

...който е първи ремонт от този тип от създаването на локомотивчето до момента. Извършват се ред подобрения. Ремонта включва.

- Демонтаж на всички компоненти от кабината.

- Пълен демонтаж на коша и отделянето от рамата.

- Оглед за налични проблеми по рамата (не са констатирани)

- Почистване и третиране на рамата с антикорозионно покритие

- Цялостно пребоядисване на рамата

- Преглед на двигателно генераторния механизъм, смяна на масла и филтри

- Цялостен демонтаж на пулта за управление, третиране с антикорозионно покритие, пренареждане на контролите, с цел по-удобното им разположение.

- Преработка на ел. инсталацията

- Монтаж на допълнителен вентилатор за снабдяване на кабината с пресен въздух.

- Добавяне на нови поставки в кабината, работа по остъкляването

- Монтаж на независим горивен резервоар в машинното отделение

- Монтаж на ревизионно осветление в машинното отделение

- Разкомплектоване на талигите, ревизия на заварките, пребоядисване, гресиране на опорните лагери, почистване на двигателния механизъм.

- Цялостно пребоядисване на коша и отделните му части.

Работа по смесен товаро пътнически вагон JC4

- Изграждане на подовете на товарната и пътническата му част.

- Монтаж на падащите бордове на товарната част

- Монтаж на скелета на коша на купето, направа на странични капаци и остъкляване, монтаж на покрив.

02 Декември 2010

Работа по коша

Изградени странични капаци в долната част на коша. Тъй като времето е променливо не позволява разгръщането на по-сериозни дейности. В програмата на сезон 2011 се предвижда цялостно приключване на работата по локомотива и преминаване към коша на смесеното вагонче.

20 Октомври 2010

Проблеми с горивопровода и подготовка за зимна експлоатация.

01.01 500 е спрян, след теч от горивопровода, до отстраняване на проблема. Взето е решение горивния резервоар да бъде разположен отделно от генератора. За целта е закупен и ще се монтира резервоар, след подготовката му и последващото боядиснане. Особено внимание ще бъде отделено на филтриращите елементи. Стария резервоар ще бъде демонтиран. Наред с това ще бъде направена известна подготовка за зимна експлоатация, която ще включва гресиране на всички лагери, проверка на коша за течове, частични ремонти. Освен това следва да бъдат направени и разширения по спирачната система.

19 Август 2010

ТЖСП в летен отпуск

Уважаеми приятели, в периода от 21 август, до 03 Септември, ще бъде преустановена работата на ТЖСП, поради летен отпуск. От 04 Септември 2010 железницата ще заработи отново, и ще започне подготовката за навлизане в периода на есенно-зимната експлоатация. Да се надяваме, че точно в този период ще реализираме голяма част от предвидените СМР по инфраструктурата и ПС.

04 Август 2010

Подобрения по 01.01 500

В последния месец бяха направени много нововъведения и подобрения по 01.01 500. Машината придоби доста по-завършен вид. Накратко подобренията са следните:

1. Монтаж на тръбна разводка до главен спирателен кран, тромби и пясъчници.

2. Монтаж на пулт за управление на спирането.

3. Монтаж на превключвател за компресор в кабината. (досега той се намираше в машинното отделение)

4. Смяна на спукано дясно странично стъкло на кабината.

5. Монтаж на плугове в двете посоки на движение.

6. Монтаж на осветление в кабината.

7. Завършване на пода на кабината, - чамови дъски.

8. Монтаж на токопреносна букса (12 v)между локомотива и вагона.

9. Монтаж на страничен капак за коша покриващ електродвигателя.

Като цяло започна разработката на габаритен фенер, (червена светлина), който ще се поставя на локомотива, когато пътува изолиран или бутащ, или на вагона, когато е в състав.

Бяха извършени и ред подобрения по инфраструктурата, за които може да прочетете ТУК

17 Юни 2010

Завършена вагонна рама

Въпреки лошото време, първото вагонче за ТЖСП се сдоби с нова и прясно боядисана рама. Бяха монтирани всички основни носещи елементи. Предстои работа по надстройката и пода на вагона. Нека припомним, че вагонът е предвиден като смесен, - тоест ще се състои от купейна част, както и част за открити товари. При изграждането на коша ще се съблюдава максимално удобство при качване и слизане.
 
 

 

07 Юни 2010

Теглично-отбивачни съоръжения за 01.01 500 и подвижния състав

От днес подвижният състав на ТЖСП, може да се куплира и декуплира по нормален начин. Това е резултат от работата на 06 този месeц, когато бяха монтирани теглично-отбивачните съоръжения. Пробите показаха, че конструкцията им е успешна, и ще бъдат прилагани и за в бъдеще в различен тип подвижен състав.

 

02 Юни 2010

Филмче за "Теснопътна Железница Стара Планина" в Youtube

Част 1-ва

 

Подготовка и студен старт на 01.01.500

оператор/монтаж Цветан Калудов

Част 2-ра

 

Проби на вагонна рама.

оператор/монтаж Цветан Калудов

19 Май 2010

Радиокомуникации към ТЖСП

Във връзка с бъдещата експлоатация в теснопътната железница, се определя канал и код за радиокомуникации. Връзката между ПС и диспетчера ще се осъществява, посредством радиостанции, на следния канал и честота:

6-и канал (446.06875 MHz) CTCSS-код (118.8Hz)

Ако връзката по този начин не може да бъде осъществена, уточняваме и резервна честота и канал:

8-и канал (446.09375 MHz), като той ще е отворен

За комуникация между стационарни обекти в ТЖСП ще се използва ТАП

04 Май 2010

01.01 500, - готов за лятна експлоатация

Благодарение на хубавото време, 01-02 май бяха полезни дни за малката железница. "Зазименият" 01.01 500 беше пуснат в лятна експлоатация, и бяха направени съответните проби. След подемният ремонт от началните месеци на 2010, машината има някои нововъведения, като например пулт за управление на тягата и ходообръщател, нов ремък за предаване на движението, а съвсем скоро и плугове. В момента тече подготовка на талигите на вагончето, и качването на рамата му върху тях.

06............6.ch.(446.06875 MHz).........CTCSS- xxx (118.8Hz)

29 Април 2010

Проверете раздел "Събития" 01-02 Май 2010

В раздел събития се появи информация, за предстоящо събитиe на 01-02 Май 2010

26 Април 2010

Работа по плуговете на локомотива.

Както всеки един локомотив, така и теснопътния 01.01 500, ще разполага с плугове, за разчистване на релсовият път от предмети, които да пречат на движението и да създават непосредствена заплаха от дерайлиране. Плуговете на машината са изработени от метална шина с дебелина 4 мм, имат височина 100 мм и стоят спрямо релсите под ъгъл от 45 градуса. Предстои боядисване и монтаж върху локомотивчето.

 

23 Април 2010

Талигите на първия вагон, - готови!

Приключи работата по талигите на първото вагонче за железницата. Нека припомним, че въпросното вагонче ще има дължина 3200 мм, и ще бъде разделено на две части по предназначението си. Първата част е купейна, с места за 4 пътника, а втората част, - открита, за транспортиране на товари.

 

Теснопътна железница "Стара Планина" (ТЖСП). Всички права запазени. Digital Railroading Ltd.