??????

 

"Теснопътна Железница Стара Планина" представя...

 

Зимна експлоатация по теснопътна линия Септември - Добринище,

в участъка: Аврамово - Добринище

 

Въведение

Материалът съвсем не претендира да бъде изчерпателен и да обхване абсолютно всички аспекти на една истинска зимна експлоатация по тази живописна линия с дължина от 125 км изпълнена през изключително тежки теренни условия. Поради тази и други причини от откриването и на 01.08.1926г до окончателното завършване на трасето до гара Добринище ще са нужни почти 20 години. (В исторически план тази тема ще бъде разгледана по подробно в друг матерял). В една не малка част от спирка Велинград юг до гара Аврамово, достъпът е силно затруднен дори с алтернативен вид транспорт. По надолу ще можете да се насладите на различни картини и гледки, който могат да се срещнат доста за кратко по тази линия. За трите дни, от към атмосферни условия, екипът имаше късмета да "хване" от всичко по малко: от мъгла и студ, до бурен вятър, сняг и слънце. Въпреки, че в по голямата си част на тази линия в отсечката Аврамово - Добринище се движи почти успоредно с шосето, пред вид утежнената обстановка, и голямото количество паднал сняг, възможностите за спиране с автомобил извън населените места бяха крайно ограничени. Въпреки всичко се постарахме да бъдем максимално изчерпателни по темата. В краят на този матерял можете да видите и кратко филмче направено паралелно със снимките в този материал.

 

Опашката на влак 16102 заминаващ от гара Якоруда в посока към спирка Черна Места. Една доста ветровита и снежна сутрин. След заминаването на влака постовият стрелочник трябва да вдигне бариерите на прилежащия в района на гарата жп прелез. Също така и стрелките трябва да бъдат почистени от натрупаният сняг.

 

Избрани моменти

На тези кадри: Чака заминаване всеки момент в мъглата от гара Аврамово; Пристига в гара Белица. Към края на деня започва да вали сняг доста сериозно; Неохраняем жп прелез между гара Добринище и спирка Свети Георги. Влакът е напуснал преди минути гарата, а в тази открита местност виелицата е повече от истинска!

Покрай дървеният склад на гара Якоруда. Поради затруднение движение по шосето не успяхме да догоним на време влака за още кадри от гарата. Снеговалежа в комбинация със силен вятър затрудни дори фокуса на фото апарата; Между спирка Смолево и гара Аврамово в края на деня. Продължава да вали сняг и да трупа по трасето; Кадър от същата позиция, но в по близък план.

Опашката на влака. С напредване към гара Аврамово се спуска и гъста мъгла; Гара Якоруда - буквално за минути видимостта рязко намаля и отново започва да вали сняг; Влакчето напуска гарата и напредва към спирка Черна Места.

Движение между спирка Гулийна Баня и гара Разлог.

Заминаване от гара Якоруда, но от друга позиция. Влакът преминава покрай постовият стрелочник; На метри от прелеза след гарата; Гара Аврамово - отново цялата в мъгла. Разминаване на влакове 16103 и 16104. Парата от влаковото отопление някак си допълва обстановката.

Заминава в мъглата от гара Аврамаво; Отново заминаване от гара Аврамаво, но този път на следващият ден. Прясно натрупаният сняг върху купчините от почистването на стрелките създава илюзия за още по дебела снежна покривка; Почти фронтален поглед - спускане към тунела от гара Аврамово в посока към спирка Света Петка.

Отново към гара Аврамово. Дебелата снежна покривка придва допълнителна красота на това място; Малко по панорамен поглед към влака от същата позиция. Натрупаният сняг създава допълнително съпротивление при движението на влака; Преди спирка генерал Ковачев. Влакът идва от към Разлог.

Към спирка генерал Ковачев. Влакът преминава покрай обратния входен семафор на гара Белица.

На кривата преди спирка генерал Ковачев - фрагмент; Секунди преди влакът да спре на спирката. Имахме късмет с тези кадри, защото шосето беше много слабо натоварено; Към гара Белица. Хубав момент, когато снегът все още е пресен и не е опръскано всичко с киша и кал.

Влакът пори снега на дългата права преди гара Белица; Вече малко по встрани от шосето - влакчето току що е преминало през "осмицата" и напредва към спирка Смолево. На шосето това място беше едно от малкото където можеше да се спре без да се пречи на трафика; Покрай училището в посока към гара Аврамово.

Близък план между релсовият път и локомотива; Сред боровете към гара Аврамово; Отново на същото място, но този път влакчето се спуска от Аврамово към Смолево.

По надолнището към спирка Смолево; Между спирки Дагоново и Юруково. Влакът преминава по каменно мостче над горски път; Към спирка генерал Ковачев. В края на правата след гара Белица. За времето от преминаване на предишният влак по разписание по трасето е натрупало доста сняг.

На изхода от "зеленото тунелче" - място където дърветата образуват естествен тунел над трасето; Преди спирка генерал Ковачев. Точно тук шосето и железният път са буквално един до друг; Потегля от спирката. Всичко е в бяло. Това място е коренно различно през останалата част от годината, когато няма сняг.

Към спирка Гулийна Баня. Тук вече железопътното трасе е малко над шосето; Пак в същият участък; Преди спирка Свети Георги. И пак вятър. Натрупаният сняг по трасето идва в повече, в сравнение с останалите участъци.

Гара Аврамово. Рядък момент, когато мястото не е покрито с гъста мъгла.

На метри от перона на спирка Свети Георги. Снежната покривка е достатъчна за "ефектно" преминаване на влака; Същото място, но тук влакът е вече почти на перона погледнат от друг ъгъл; Дългата права с тополите успоредна с шосето на излизане от Банско. Вятърът почти не е оставил сняг по дърветата.

На влизане в гара Белица от към спирка генерал Ковачев; Последни за деня снимки - преди гара Аврамово. Тихо е, няма вятър и снегът натрупан по боровете и телеграфните стълбове съдзава приятна атмосфера.

Гара Аврамово и снегът разделящ първи и втори коловоз; Фронтален поглед към локомотива на влакът спрял пред гарата; Стрелката към първи и втори коловоз.

Отново на Аврамово - пристигащият от към гара Цветино влак, се промъква по стрелките между високите камари изчистен сняг; В началото на втори коловоз. Слънцето отново е зад облаци; От тази позиция се вижда, как коловозът почти се е превърнал в улей.

Заминава към спирка Смолево; На влизане в гара Якоруда, в района на гаровият прелез; Страничен поглед.

И пак към едно познато място - между спирки Дагоново и Юруково, но този ден е хубав и слънчев. Хубаво място на което принципно цял влак няма как да се събере в кадър, но днес екипът имаше тази възможност; Гара Белица и стрелковите фенери; Панорамен поглед от същото място, но на тази снимка влакът е вече почти пред гарата.

Към гара Разлог. Преди по малко от минута влакът е потеглил от спирка Гулийна Баня; Гала Аврамово отново обвита в мъгла. Влакът пристига от към спирка Смолево; И вече пред гарата.

Малката магазия и старият "еф" на гара Аврамово затрупани от снега.

Филмче посветено на работата при зимни условия по тази линия в отсечката Аврамово - Добринище

снимки: Цветан Калудов и Николай Джоков

видео: Цветан Калудов и Николай Джоков

транспорт: Николай Джоков

Теснопътна железница "Стара Планина" (ТЖСП). Всички права запазени. Digital Railroading Ltd.