??????

 

Теснопътна железница "Стара Планина" притежава скромен подвижен състав, изграден в периода 2007 до сега, като пъдвижният състав се доработва и усъвършенства постоянно. Първата единица ТПС , а именно 01.01 500 се разработва от 3 години, като работата и в ден днешен продължава. В началото на 2009, започнахме да градим вагонна рама на смесеното купейно-товарно вагонче Jc4, което ще играе немалка роля при изграждането на инфраструктурата.

Меневрено локомотивче - (01.01 500)

(2009) Общ вид и някои елементи

Започването на работата по тази машинка реално постави началото на съществуването на цялата миниатюрна железница.

(2007) Двигателната талига

(2007) Рамата, - поглед отгоре.

Разработката и започна малко на шега, и както често се случва - шегата постави началото на нещо малко по-голямо.

 

(2008) Малко след монтажа на кабината и страничните капаци на машинното отделение.

Технически характеристики.

Сериен номер
01.01 500
Брой на единици в серия
1
Произведен
Лок. работилница ТЖСП
Година на производство
2007-2011
Колоосна формула
b0-b0
Мощност
5,5 hp
Междурелсие
500 mm
Дължина между буферите
2600 mm
Ширина
1050 mm
Височина от глава-релса
1700 mm
колоосно натоварване
0,17 t
Макс Скорост
5 km/h
Диаметър колооси
89 mm
силова установка
бензин-електрическа
Спирачки
CA-HP Сгъстен въздух раб. налягане 2bar
Дължина на рама
2300 mm

 

(2007) Рамата е изградена, както и част от скелета на кабината.

Това бе един от незабравимите моменти, когато след близо 2 месеца работа, локомотивчето направи първите си "крачки" по импровизираната линия.

(2007)Заваръчни работи по скелета на кабината.

Нямаме претенциите машинката да е перфектна, но времето за строежа и бе свързано с много любов, емоции и незабравими моменти. Най-важния резултат бе постигнат, - а именно да е сигурна, устойчива и да изпълнява максимално добре предназначението си.

(2009) Табло в машинно отделение

Разработката и даде доста уроци за проектирането на подобен вид возила, като позитивният и негативен натрупан опит ще позволи да произведем доста "удачни" прототипи в бъдеще. Спази се и едно от най-важните условия, локомотивчето да е нискобюджетно и изготвено от достъпни материали и възли.

За жалост нямахме практиката и опита на нашите колеги - хобисти от Англия, Германия, Швейцария, Америка и др, където този вид хоби съществува вече от десетки години. Машинката е разработена по метода на импровизацията, макар че имаше и проект, не беше съвсем ясно дали техническите решения са максимално правилните. И както се изрази един човек, - при custom дизайна често се правят, -една крачка напред и две назад, но все пак се получава.

 

Смесено товарно-пътническо вагонче - (Jc4)

Още с напредването на работата по машинката, бе ясно, че е наложителна изработката на поне един вагон, който да помогне при изграждането на инфраструктурата. Едно от важните условия бе вагончето да има купейна част, както и задължителната товарна, за инертни материали и като цяло с общо предназначение. Най-рентабилният вариант бе да се спрем на една смесена конструкция, която да "поеме" всичките нужди. Така се роди и проекта за Jc4. Означението идва от стария стил на означение при откритите вагони J, както и стария стил на означение на пътническите вагони, AB4, ABC4 в зависимост от броя колооси, от които идва 4 и вида на интериора в зависимост от класата.

Технически характеристики

Сериен Номер Jc4-1
Дължина 3500 mm
Ширина 1050 mm
Височина
1700 mm
проектна скорост
15 km/h
Колоосна формула
b0-b0
Диаметър колооси
89 mm
Спирачки
CA-HP Сгъстен въздух раб. налягане 2bar
В разработка от
януари 2009